YOGA TYPER

YIN YOGA

Er en passiv yogaform, hvor man arbejder med bindevæv, sener, ledbånd, ligamenter og meridianbaner. Yin yoga løsner op for spændinger, er mentalt styrkende, hjælper dig med at “give slip” og giver dig en følelse af frihed, både i krop og sind. I Yin arbejder vi med vejrtrækningen i form af forskellige åndedrætsteknikker. Listen er lang over gavnlige effekter af Yin Yoga, men for at nævne nogle stykker; Yin har en beroligende effekt på nervesystemet, fjerner ophobninger og blokeringer af affaldsstoffer, øger din smidighed og skaber mere plads til at musklerne kan yde bedre. Yin er et super godt supplement til de fleste andre mere aktive yogaformer, hvor man arbejder mere med at styrke og strække musklerne.

hatha yoga

HATHA YOGA

Dækker over den fysiske yogapraksis, og langt de fleste yogaformer, der bliver undervist i vores del af verden, falder under den overordnede kategori “Hatha yoga”. Hatha yoga bliver dog ofte brugt til at beskrive en simpel, basic yogapraksis, der indeholder klassiske yogastillinger, meditation og åndedrætsøvelser – oftest udført i et roligt tempo med pauser mellem stillingerne. Fokus i Hatha Yoga er typisk på at udføre de klassiske stillinger korrekt og efter kroppens kunnen. Ha betyder ‘sol’ på Sanskrit og tha betyder ‘måne’. Sanskrit er det oldindiske sprog. Hatha repræsenterer dualiteterne i livet – yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga forsøger at balancere disse modstående kræfter.

JIVAMUKTI YOGA

JIVAMUKTI YOGA

Er fysisk udfordrende, intellektuelt stimulerende og mentalt beroligende og har primært fokus på spirituel udvikling. En Jivamukti klasse har et tema eller filosofisk afsæt og er bygget op omkring vinyasa-sekvenser (stillinger, der laves i flow) krydret med meditation, chanting på sanskrit, affirmationer og dybde-afspænding. Jivamukti yoga blev grundlagt af David Life og Sharon Gannon i 1984.

restorativ yoga

RESTORATIV YOGA

Er en samlebetegnelse for Hatha yoga, der virker afspændende, afstressende og genopbyggende. Øvelserne, der er støttet af tæpper, hynder, blokke m.v., foregår i et meget roligt tempo med god tid til at give slip på spændinger og lade nervesystemet falde til ro og regenerere. De fleste stillinger laves enten liggende eller siddende på gulvet og holdes i op til 20 minutter.

VINSAYA POWER YOGA

VINYASA YOGA

Betegner den mere dynamiske form for yoga, hvor yogastillingerne udføres i et hurtigt tempo og bliver sat sammen i kortere eller længere sekvenser. Der er sjældent pause mellem stillingerne og fokus er på at skabe flow og at bevæge kroppen i takt med åndedrættet. I Vinyasa yoga er overgangen fra én stilling til en anden lige så vigtig som dét at være i en stilling. Det vedvarende fokus på bevægelse og åndedræt kan frembringe en tilstand af meditation i bevægelse. Ved udførelsen af Vinyasa yoga dannes der meget varme i kroppen og det hjælper til at udskille affaldsstoffer. I mange former for Vinyasa yoga – Astanga Yoga undtaget – vælger underviseren ofte selv, hvilke stillinger, der skal indgå og i hvilken rækkefølge. Derfor kan du opleve at lave nye sekvenser fra gang til gang. Vinyasa-sekvenser kan også opleves på en Hatha yoga klasse, fx i form af de klassiske solhilsner, hvor bevægelserne kædes sammen med hinanden og synkroniseres med åndedrættet.

kundalini yoga

KUNDALINI YOGA

Er en aktiv og dynamisk form for yoga, som består af kropsøvelser, åndedrætsøvelser, meditation og mantra.Ordet “Kundalini” betyder vitalitet/livskraft og Kundalini Yoga handler om at øge flowet af denne vitalitet i kroppen, således vi kommer “ud af hovedet” og ned i kroppen.Vi øver os i at holde vores opmærksomhed inde i kroppen, at være tilstede i kroppen, i bevægelsen, i nuet. Åndedrætsøvelser og mantraerne hjælper os til at holde koncentrationen i nuet. Ordet “yoga” betyder at “forene” – en forening af krop, ånd og sind.I kundaliniyoga undervises der ud fra forudbestemte yogasæt (kaldet Kriya), hvert sæt består af mellem fem og tyve øvelser. Forskellige kriyaer fokuserer på forskellige dele af kroppen og psyken. Der findes eksempelvis kriyaer for at styrke ryggen, for at forbedre immunforsvaret eller for at balancere forskellige følelsesmæssige tilstande. Hvert kriya afsluttes med afspænding og meditation.

shakta yoga

SHAKTI NAAM YOGA

Er en kraftfuld “anti-aging” Yoga fra Himalaya. De Indiske Guruer brugte teknikken til at få liv i kroppen efter lange perioder med meditation. I Shakti Naam Yoga er der stående øvelser, hvor vi bruger foryngende åndedrætsteknikker som åbner meridianerne (energi kanalerne) og fjerner blokeringer i kroppen. Shakti Naam Yoga er en unik blanding af åndedræt, dynamiske øvelser, stretching, acuressur, meditation og mantra/lyd der tilsammen aktiverer og styrker kroppens selv-healings evne.

 

ashtanga yoga

ASHTANGA YOGA

Ligger til grund for mange andre typer af Vinyasa yoga og er en fysisk krævende yogaform, der giver styrke, fleksibilitet og udholdenhed. I Astanga yoga laver man faste serier af stillinger, der udføres i flow og med fokus på åndedrættet. Man starter med første serie, og når man mestrer den, kan man fortsætte til de mere avancerede serier. Der er seks i alt. Astanga yoga bliver undervist som guidede klasser eller som traditionelle Mysore-klasser, hvor eleverne laver serien i deres eget tempo, mens underviseren giver individuelle justeringer og forslag.

hot yoga

HOT YOGA

Er en samlebetegnelse for yoga, der udføres i et opvarmet lokale. Under kategorien Hot yoga finder man bl.a. Hot Yin yoga, Hot Hatha yoga og Hot Vinyasa yoga. Desuden har flere Hot yoga-studier skabt deres egne signatur-klasser med skræddersyede sekvenser.

strala yoga

STRALA YOGA

Er en yogaform der bygger på Natural Movement. Hvor vejrtrækning og dét at mærke efter er i centrum. Fokus ligger på bevægelse frem for stillingen og man arbejder ud fra tanken om at den bedste måde at opnå noget på, er ved at føle sig godt tilpas hvert eneste skridt af vejen. Gennem Strala opbygger man optimal balance mellem styrke og smidighed, mobilitet og stabilitet, og man lærer hvordan man kan håndtere udfordringer(alt fra håndstand til eksamen) på en ubesværet måde. En Strala time opbygges gennem waves, hvor bevægelserne følger hinanden som perler på snor, og det hele rundes af med en meditation. Man anerkender, at alle kroppe er unikke, og der er ingen regler om alignment, for at opnå den perfekte pose/asana/stilling. Man arbejder med hvordan man på den mest optimale måde (dvs. med lethed, blødhed, koordination og ynde) kan bevæge sig, uden at bruge unødvendig energi. Strala er en sundhedspraksis, en form for selvpleje, hvor du skaber de bedste forudsætninger for et stress-frit liv og optimal velvære, som giver dig glæde, energi og en god forbindelse til dig selv.